meny

HISTORIEN

Read this page in English

Leo FrankI de amerikanske sørstatene feires konfederasjonen med en parade hvert år. På paradedagen 26. april 1913 blir den 13-årige fabrikkarbeideren Mary Phagan voldtatt og drept. Politiet har tidlig to mistenkte: Den fargede vaktmesteren på fabrikken, Newt Lee, og pennfabrikkens kurator Leo Frank, som er en jøde fra nordstatene.

Fengselstiden og rettsaken overvåkes av presse og allmennheten. Leo Frank dømmes til døden. Han anker dommen i flere instanser. Etter at guvernøren har undersøkt bevis og vitnesbyrd på nytt, endres straffen til en livstidsdom i fengsel. Den 17. august 1915 bryter 28 menn seg inn i fengselet, transporterer Leo Frank 280 kilometer til Mary Phagans fødselssted og lynsjer ham. Disse mennene bidrar til at Ku Klux Klan gjenreises. Som en direkt respons på rettssaken mot Leo Frank opprettes i oktober 1913 Anti-Defamation League, en jødisk organiasjon som blant annet arbeider for alle menneskers rett til en rettferdig juridisk behandling.

Musikkteaterforestillingen Parade er skrevet av Alfred Uhry og Jason Robert Brown. Alfred Uhry er selv jøde og fra sørstatene. Uhry er kanskje mest kjent for å ha skrevet filmmanuset til Driving Miss Daisy. Komponisten Jason Robert Brown er også jøde, men fra nordstatene. Sammen skildrer de en tid og et sted som fortsatt er rammet av tapet i borgerkrigen 50 år tidligere.

Parade er en fortelling om en privat tragedie og et samfunn som krever blodhevn.

Uhry og Browns ambisjon var å skape et nytt type musikkteaterstykke, der musikken formidler sted og tid, bærer stemninger og undertekster,  og som fullstendiggjør og forhøyer dramaturgien.

Hangin' another negro ain't enough this time – we gotta do better.

–Parade

Police have the strangler

buy-button

/